Een zakenlunch met relaties is fiscaal aftrekbaar. Alleen je moet het wel officieel inboeken in je administratie. De kosten kunnen dan geboekt worden als bedrijfskosten. De BTW van de lunch kan je terugvragen bij de Belastingdienst.
Alleen voordat je een zakenlunch officieel kan terugvorderen moet je deze inboeken in een boekhoudprogramma. Daarnaast zijn er nog speciale regels of je de lunch wel fiscaal mag aftrekken!
Wanneer mag je een zakenlunch fiscaal aftrekken?
Een zakenlunch die je op kantoor nuttigt kan je fiscaal aftrekken. Het is ook toegestaan om de lunch buiten kantoor op te halen en op kantoor op eten. In dit geval mag je de volledige kosten fiscaal aftrekken.
Ga je buiten de deur lunchen? Je mag de lunch dan niet zomaar fiscaal aftrekken. Meestal is 20% van de kosten voor eigen rekening en mag je 80% zakelijk aftrekken. Twijfel je hoe je dit moet regelen? Vraag gerust advies aan een boekhouder.
Een zakenlunch boeken in een boekhoudprogramma
Een zakenlunch valt officieel onder representatiekosten. Onder dit kopje kan je de kosten van je lunch buiten de deur boeken. De kosten worden in de meeste online boekhoudprogramma’s automatisch voor 80% van de winst afgetrokken en 20% voor eigen rekening. Voor ZZP-ers zonder kantoor is dit altijd de beste manier om je zakenlunch in te boeken. 80% van de BTW krijg je terug van je zakenlunch.
Hoe boek je een lunch op kantoor?
Een lunch op kantoor mag je volledig fiscaal aftrekken. Je boekt deze niet onderrepresentatiekosten. Je boekt de lunch op kantoor bijvoorbeeld onder het kopje kantinekosten. In dit geval wordt de BTW wel volledig teruggevraagd en worden de kosten volledig afgetrokken.